Tuesday, February 16, 2010

Tips untuk newborn


Untuk newborn, amat digalakkan guna liner utk alas lampin anak anda. Seperti yg anda tahu, newborn (bayi yg baru lahir sehingga berusia 2 bulan) amat kerap lampinnya perlu ditukar, iaitu dalam 2-3 jam sekali. Malah ada yg perlu ditukar sejam sekali!!

Jadi, kalau ikutkan ia memerlukan 10-12 lampin dlm sehari!!! Kalau pakai 'pampers' kira la berapa byk kena beli (utk dipakai sekejap, kemudian dibuang dan mengambil masa beratus-ratus thn utk lupus!!!).

Ini kerana bayi kerap poop (sikit2 pulak tu). Sekejap je pakai/ baru je salin lampin dia akan poop lagi... huhu... Justeru, adalah disyorkan anda gunakan nappy liner (tak kisah la jenis mana pun). Kalau ada yg flushable/ biodegradable liner tu lagi bagus (lagi senang) sebenarnya, just buang ke dlm mangkuk tandas. Flushable/ biodegradable liner ini dibuat drp bahan yg mudah terurai (degradasi).

Nappy liner yg biasa dijual di pasaraya (brand Pureen/ Anakku) gitu pun boleh. Sebenarnya liner jenis ini boleh aje dibasuh dan dipakai semula. Mmg dia mcm tisu, tapi betul, boleh dibasuh dan diguna semula (sehingga beberapa kali). Kalau baby kencing je/ poop sikit sgt tu boleh je basuh. So, kalau beli yg 50pcs sekotak tu dah cukup sgt dah...

Jadi, anda alas la lampin anak anda dgn liner. Jika baby poop sedikit sahaja, anda just tukar liner tu jer dan alas dgn liner yg baru (pada lampin yg sama). Faham tak? Ini kerana kalau baby poop sedikit saja (kdg2 besar duit 50 sen je..), tak berbaloi nak tukar lampin yg baru (buat byk je kena basuh).... Lagipun lampin/ CD dan insert di sebelah dalam pun tak sempat basah lagi.

Ini adalah dari pengalaman saya dgn newborn yg mmg kerap perlu ditukar lampinnya. Dari pembacaan saya pun bayi newborn mmg perlu ditukar lampinnya setiap 2 jam sekali (paling tidak pun 3 jam)... Ada jugak kdg2 tu sejam sekali!! Sehinggalah bayi berusia 2-3 bulan barulah OK sistem perkumuhannya, baru agak stabil.. haha... Maknanya, kitaran poopnya lebih teratur (cth: 2 kali sehari gitu).

Bagi bayi yg dah berusia 6 bulan ke atas atau dah sethn lebih gitu biasanya akan poop dlm sekali sehari jer. Takpun 2 kali sehari. Ataupun 2 hari sekali. Kalau BF, baby poop 2-3 hari sekali pun ada dan masih dikatakan normal (selalunya kalau BF baby takde masalah dgn sistem perkumuhannya.. insya-Allah).

Saya rasa penggunaan nappy liner ni boleh aje diaplikasikan tak kira jenis/ sistem lampin yg anda guna; kain lampin biasa (flat), pocket diaper, fitted, AIO atau mungkin juga utk AI2 dan prefold. Paling tidak, lampin anak anda mudah utk dibersihkan drp kesan poop.

Oh ya, satu lagi... utk baby yg baru lahir saya mmg suka gunakan spray bottle utk 'sembur' ketika membersihkan baby. Walaupun guna baby wipes, sy tetap akan spray dulu, baru lap... Kalau taknak guna baby wipes boleh je gunakan kapas yg bulat2, sama ada yg dah dijual siap mcm tu (bulat2) ataupun boleh gumpal sendiri...

Alternatif lain adalah cloth wipes utk bersihkan baby. Cloth wipes ini adalah drp kain semata-mata, sbg pengganti kepada disposable wipes (wipes pakai buang) yg mengandungi bhn kimia. Justeru, cloth wipes adalah lebih 'natural' utk membersihkan baby. Kini terdapat pelbagai material cloth wipes di pasaran, drp bamboo pun ada.

Rasanya jika menggunakan spray bottle dgn kapas/ cloth wipes tidaklah begitu sukar utk menukar lampin bayi. Kita pun tak perlu byk bergerak... Oh ya, better sediakan bakul yg khusus utk lampin kotor, sebaik2nya asing dgn baju baby.

Utk maklumat lanjut tentang diapering a newborn boleh baca di sini;

Cloth diapering a newborn (Farrah Rahim)

Cara mudah dan murah utk cloth diaper bayi baru lahir (Cloth Diaper Malaysia)

Successfully Cloth Diapering a newborn (Mummy's Reviews)

9 comments:

MiJa said...

good info!!!
nnt kalo mija bakal menimang baby,akan ku ke rumah mu kak long..senang skit nk tya itu ini..hehe..

kaklong nuzula said...

Hehe... boleh je mija... insya-Allah, ada la rezeki mija dpt timang baby baru nanti..

Diyana Zulkifli said...

tq for the info..;)..

kaklong nuzula said...

you're welcome. thanx jugak sudi singgah kat blog saya ni..

MarDiah said...

My two cents...
saya prefer guna lampin tradisional sebagai soaker. letak luar instead of kat dalam utk elak kena pul cover. so bila baby newborn berak cuma tukar jek soaker dan bilas. pul blh guna semula kalau x basah kena kencing. lampin x perlu lipat segi tiga. lipat 4 then lipat 3 letak kat atas. kalau rajin lipat segitiga blh. advantage, lampin lbh sejuk compare to fleece.

kaklong nuzula said...

MarDiah, thanx singgah sini n leave a comment... Ya, ramai juga yg cakap lampin biasa (flat) is the best...

Teringat org Melayu dulu2 kan pakaikan cawat yg dijahit khas (bentuk segi 3 tu) utk newborn... Zaman saya dan adik2 saya dulu mmg pakai cawat... Malah masa anak sy yg sulung pun masih gunakan cawat... Takde lapisan kalis air pun, so sekali kencing mmg basah la... Tp mungkin itu yg terbaik utk baby sebenarnya. Masa anak 2nd aritu dah tak guna cawat...

MarDiah said...

itu yang terbaik sbb terus tukar bila sekali basah. bakteria x sempat buat sarang... hehe..

wAwA aRiFiN said...

mekaseh... kita beli flat diapers jer hr tu. beli pampers pun ada jgk. memang cadang nk beli nappy liners yg murah2 tu jew. dh baca blog nih br rasa paham tentang mengaplikasikan (hehe) lampin utk newborn. thanks!

sanjay jain said...

This is a great article. I’ve read in many
other places before that but
I did not get this type of effective and
more useful text. It is really important now to
vary your anchors as this seems more natural to user.
This article helped me a lot to understand information.

Post a Comment